De boxspring test van de consumentenbond

De consumentenbond test het hele jaar door boxsprings van zeer uiteenlopende merken en materialen. Hartstikke fijn, want zelf onderzoek doen naar een goede boxspring is best moeilijk. Want waar moet je nou precies op letten? En welke onderdelen zijn goed te vergelijken met elkaar?

Welke boxsprings test de consumentenbond?

De consumentenbond test niet alle boxsprings, want dat zou simpelweg onmogelijk zijn. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen bij hun keuze, selecteert de consumentenbond op de volgende onderdelen:

 • Van grote en bekende merken worden meer matrassen getest dan van de kleinere merken.
 • Alle matrassen zijn 90×200 cm, zodat de vergelijking zo eerlijk mogelijk is.
 • Als er keuze is in hardheid van een matras, wordt gekozen voor de hardheid die het best past bij de proefpersonen.
 • Er worden alleen boxsprings getest die bestaan uit een boxspringonderstel met metalen veren, een bekleed matras zonder comfortlaag en een topmatras.
Consumentenbond boxspring
leon-advies-boxspringspecialist
Maak een online afspraak

Hoe test de consumentenbond boxsprings?

Eigenlijk heel simpel: met proefpersonen. Want alleen zo kom je erachter of een matras echt fijn ligt. Maar omdat iedere persoon anders is, maakt de consumentenbond gebruik van vier proefpersonen, die allemaal een andere lichaamsbouw hebben. Het gemiddelde oordeel van hen wordt meegenomen in de testresultaten. 

De proefpersonen testen alle matrassen op hun rug, buik en zij. Hiermee probeert de consumentenbond een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de matrassen in de test.

Consumentenbond boxspring
Beste Boxspring 2020 kopen? Wat is een goede Boxspring?

Boxsprings testen in een laboratorium

Minimale dikte van een matras

Naast het oordeel van de proefpersonen, is er ook de test in het laboratorium. Hier worden een aantal eigenschappen gemeten, die iets zeggen over de kwaliteit van een boxspring. Zo is er een wals die over de matrassen rolt, waardoor het lijkt alsof ze minimaal acht jaar gebruikt zijn. Is het matras daarna nog even dik? En hoe stevig is het matras nog?

Consumentenbond boxspring
Avek matras pocketvering prata doorsnede

Vochtdoorlatendheid meten

In een klimaatkamer meet de consumentenbond hoeveel vocht een matras opneemt of afgeeft aan de lucht. Dit zegt iets over de vochtdoorlatendheid van een matras. Dat is heel belangrijk bij de keuze voor een boxspringmatras, als je weet dat je veel transpireert.

Boxspring bed kopen? Kom langs in Waddinxveen, grootste assortiment!

Hoe warm of koel is het matras?

Het vasthouden van lichaamswarmte wordt ook in de klimaatkamer gemeten. Bij 0 ⁰C meet de consumentenbond hoeveel energie er nodig is om een koperen plaat op 37 ⁰C te houden. Zo worden de matrassen ingedeeld in de categorieën koel, warm en neutraal.

Waar moet ik op letten?
Boxspring bed kopen? Kom langs in Waddinxveen, grootste assortiment!

De hardheid van een matras meten

Hoe hard jij een matras vindt, is een persoonlijke beleving. Maar je kunt ook een objectieve hardheid meten, door een stempel met een vaste kracht in alle onderzochte matrassen te duwen. Zo kun je vaststellen wat het hardste matras is, en welke zachter zijn. Dit zegt verder niets over de kwaliteit. Het is echt een persoonlijke voorkeur waar je voor kiest.

matras auping vivo opengewerkt

Wat zit er binnenin een matras?

Aan het eind van de test wordt het matras opengesneden om de binnenkant te bekijken.

 • Uit welke materialen bestaat het matras?
 • Hoe dik zijn de verschillende lagen?
 • Wat is de dichtheid van het schuim?
 • Hoeveel pocketveren zitten erin?
 • Hoe hoog zijn de pocketveren?
 • Hoe dik is de staaldraad?
 • Zijn er bijzonderheden over de vulling te vertellen?
 • Kloppen de claims van de fabrikanten over de bijzondere eigenschappen van het matras?
Top 10 boxspring merken
pocketvering-matras-velda-p300-doorsnede

Niet alles is te testen

De beleving van een matras, de manier hoe jij precies graag ligt, is nooit na te doen in een laboratorium, of door proefpersonen. Het blijft dus altijd een globale test, maar de resultaten zijn wel degelijk een goede hulp bij het uitkiezen van een goede boxspring.

Daarnaast zijn er eigenschappen van matrassen die gewoon niet te meten zijn en heel persoonlijk zijn qua voor- of afkeur. Denk aan het uiterlijk van de boxspring, de geur en het geluid. Dit is ook precies de reden waarom we altijd aanraden om te gaan proefliggen, als je een nieuwe boxspring wilt gaan kopen. Want pas dan weet je of een matras echt bij je past.

Boxspring kopen waar kan ik terecht - welke winkels? Naar Waddinxveen

Beste boxspring 2022 consumentenbond

De beste geteste boxspring 2022 is de Ninety van het merk Avek. Een comfortabele en complete boxspring met een extra royale topmatras, voorzien van zonering. De Ninety ligt beter dan de andere boxsprings uit de test. Daarnaast scoort hij heel erg hoog op levensduur.

Beste boxspring consumentenbond 2022
avek ninety winnaar consumentenbond test

Veelgestelde vragen

Er zijn heel veel verschillende merken boxsprings, in heel veel verschillende prijscategorieën. Het is slim om eerst te bedenken wat je budget is en daarna een aantal passende merken te kiezen om met elkaar te vergelijken.
Kijk naar de resultaten van de boxspring test van de Consumentenbond.
Kom proefliggen bij Boxspringspecialist Van der Horst in Waddinxveen.
Vraag advies aan onze slaapexperts.

De beste boxspring bestaat niet, want het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Wel kun je op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is de beste boxspring voor mij? Daarbij spelen budget, je slaapvoorkeuren en de uiterlijke kenmerken van een boxspring natuurlijk een grote rol. We helpen je graag met deskundig advies op maat in onze grote showroom. Want proefliggen maakt meestal meteen duidelijk of je op een boxspring ligt die voor jou het beste is.

Volgens de Consumentenbond is de AVEK Ninety
dit jaar de allerbeste boxspring die je kunt kopen. De grootste voordelen die de Consumentenbond benoemt zijn:
Goede ondersteuning voor zijslapers
Goede ondersteuning voor buikslapers
Het matras is omkeerbaar
Tempur, M line, Simmons en Beka zijn merken die ook goede boxsprings leveren, in diezelfde prijscategorie.

Voor een goede boxspring moet je ongeveer tussen de 1.000 en 5.000 euro rekenen. Natuurlijk zijn er ook nog veel duurdere bedden, maar dat zijn de uitzonderlijk luxe merken. De best geteste boxspring is volgens de Consumentenbond de AVEK Ninety. Deze kost 2.795 euro en komt met gratis LED-achterwandlampjes en LED-uitstapverlichting. Hiermee koop je een zeer compleet slaapsysteem voor een hele scherpe prijs.

Zo worden de dikte, de vochtdoorlatendheid en de mate van ventilatie in kaart gebracht en beoordeeld. Feit blijft wel: niet alles is te testen. Wat jij fijn vindt liggen, vind een ander vreselijk. En andersom. Daarom raden wij altijd aan om te komen proefliggen in onze showroom in Waddinxveen.

CONTACT
Indien u meer informatie wenst of een offerte wilt aanvragen kunt u contact met ons opnemen.
U bent van harte welkom in onze winkel.
Kanaaldijk 30  2741 PA Waddinxveen Zuid Holland 
Neem contact op
ADVIES NODIG?
Plan nu een afspraak in met een professionele verkoper. Kies voor:
 • Advies over slaapsystemen
 • Advies over kasten
 • Advies over matrassen
 • Advies over lease mogelijkheden
Maak een afspraak