Wat is een Boxspring?

De boxspring is letterlijk vertaald uit het Engels “een doos met veren”. De boxspring wint aan populariteit.  Oorzaak is de beduidend betere ondersteuning ten opzichte van de traditionele lattenbodems en spiralen. De vering van de boxspring is over nagenoeg de hele breedte gelijk, waardoor de matras zijn druk aan de onderkant goed kwijt kan. Er bestaan meerdere soorten boxsprings die van opbouw verschillen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer “nep” boxsprings op de markt. Dit zijn dan vaak gestoffeerde lattenbodems of aluminium gestoffeerde frames. Zelfs  houten gestoffeerde frames komen we tegen. Die zien er uit als een boxspring, maar zijn niet vergelijkbaar qua ligcomfort, levensduur, conformiteit en kwaliteit.

De eerste boxsprings hadden allemaal Bonell veren. Nu komt dit type boxspring nog steeds veel voor. Deze traditionele Bonell veer (bekend van de oude binnenveringsmatrassen) is een comfortabele ondergrond. Omdat alle veren aan elkaar gekoppeld zijn ontstaat een enigszins “wiegend” karakter. Zeker ex-waterbedslapers vinden dit uitermate prettig. Uitstekend ventilerend en sterk. Relatief voordelig maar uitstekend type matrasdrager. Vanwege de prijs blijft dit een populaire bodem. Er is bijvoorbeeld al een “Milano” bonell boxspring vanaf 195,–. In de fabriek vind de professionele montage plaats en wij bezorgen deze gratis in Nederland.

Boxspring met Pocket vering

Deze boxspring bedden worden steeds meer verkocht. Het liggen op een boxspring met pocketvering voelt steviger aan dan op een boxspring met Bonellvering. Omdat alle veren los van elkaar verpakt in zakjes zitten, is het wiegende karakter van het bed volledig weg. Voordeel hiervan is het makkelijker kunnen draaien in bed. Dit is een absolute aanrader voor mensen die op hogere leeftijd zijn, last hebben van reuma, fibromyalgie of overgewicht. Ook mensen die ooit een hernia gehad hebben is dit een aanrader. De Matras kan de druk goed aan de onderkant kwijt, wat de levensduur en het comfort van de matras duidelijk verlengt. Alle type matrassen zijn geschikt om te combineren met deze soort boxsprings.

Wat is een boxspring? Lees wat een Boxspring bed is

Boxspring veringtype Bonell/Pocket (scandinavische boxspring)

Deze ondergrond combineert een boxspring en een matras in één geheel. De Bonell vering zorgt voor het comfortabelere gevoel, terwijl de pocketvering zorgt voor het betere aanpassingsvermogen. Helaas zijn deze boxsprings vrij dik. In Nederland slapen de meeste mensen op de eerste verdieping. Uw bed moet dan via een trap naar boven. Bij levering pas blijkt dan dat deze niet door het trapgat past. Ook kunt u achteraf de hardheid niet aanpassen.

Boxspring veringtype Pocket/Pocket (scandinavische boxspring)

Bij deze boxspring kan een topper al voldoende ligcomfort geven. In feite is de boxspring en de matras één geheel. De dubbele pocket vering zorgt voor het comfortabele gevoel, terwijl deze ook zorgt voor het betere aanpassingsvermogen. Nadeel blijft dat deze boxsprings een dik massief geheel vormen. Veel mensen in Nederland slapen op de eerste verdieping. Uw bed gaat dan via de trap naar boven. Bij levering blijkt dan pas dat deze niet door het trapgat past. Ook kunt u achteraf de hardheid niet aanpassen, waardoor er meestal geen comfort garantie mogelijk is.

Diverse soorten schuim

Polyether, Traagschuim, Latex of Latex Embrace of Tempur?
Hieronder volgt een uitleg van de verschillende schuimmaterialen die op dit moment gebruikt worden in de beddenindustrie. Wilt u weten welke voor u het best geschikt is, dan kunt u best een bezoek aan onze winkel brengen.

 1. Polyether
  Dit is een synthetisch schuim waarvan vele soorten bestaan. Het schuim is zeer voordelig, heeft echter een slecht ventilerend vermogen, een matig rek vermogen en een korte levensduur. Tegenwoordig noemt men dit vaak comfortschuim. Dit klinkt duurder maar is het uiteraard niet. Ook PU-schuim hoort tot deze goedkope maar matige variant.
 2. Koudschuim
  Net als polyether een synthetisch schuim, maar dan met een meer open structuur. Hierdoor is het veel beter ventilerend, heeft het een langere levensduur en geeft het meer ligcomfort dan bij polyether. Koudschuim heet ook wel HR-Schuim (High-Resilient Foam) of HD (High Density Foam) schuim. Dit materiaal is er in vele soorten hardheden. Koudschuim is het best ventilerende schuim wat er te koop is. Wel voelt dit daardoor wat koeler aan. Voor mensen die in bed een warmteprobleem hebben dus ideaal. Matrassen van Koudschuim en Pocketvering matrassen met koudschuim zijn relatief voordelig. Duurzaamheid van koudschuim is uitstekend.
 3. Traagschuim of  Visco-elastisch schuim
  Traagschuim is ook een synthetisch schuim. Officieel heet dit materiaal visco-elastisch schuim. Het reageert op het gewicht en de warmte van uw lichaam. Hierdoor neemt het de vorm van uw lichaam aan en wordt u dus ondersteund over uw gehele lichaam. Traagschuim kunt u ook weer in heel veel verschillende prijzen en kwaliteiten vinden. Voordeel is dus de ondersteuning, nadeel de ventilatie. Bij bijna alle “gewone” traagschuim matrassen en topmatrassen is de ventilatie iets minder en voelt het warm aan. Voor mensen die het snel koud hebben is het dus een fantastisch product. Vaak zien we hier andere namen voor, wat het voor u wat verwarrend kan maken. Bekende andere namen die hiervoor verzonnen zijn bijvoorbeeld: Nasa schuim, memory foam, slow foam, medicafoam, medisch schuim, Space schuim en nog veel meer.
 4. Latex of Rubber
  Latex schuim (schuimrubber) wordt gemaakt van een mix van natuurlijk en synthetisch latex. Doordat latex van zichzelf al soepel meegeeft, ondersteunt het uw lichaam perfect. Dit wordt veel gebruikt als afdeklaag van pocketvering matrassen, of als vulmateriaal van topdekmatrassen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten latex, waar grote kwaliteitsverschillen tussen bestaan. Latex komt snel op een comfortabele temperatuur. Het daarna wel of niet te warm worden, komt puur door het vervolg. De kwaliteit van het mengsel is belangrijk, maar zeker ook het bak proces.
 5. Talalay latex
  Deze latexsoort maken ze volgens een apart procedé. Het talalay latex verkrijgt een gelijkmatige celstructuur door na het gedeeltelijk vullen van de latex mal (het is net als een cake bakken) deze vacuüm te zuigen. Hierna volgt het vulkanisatie proces. Daar krijgt de latex zijn vorm, waarbij gelijkmatige ronde luchtbellen ontstaan. Dit zorgt voor een goede veerkracht. Na het vulkaniseren wordt de latex in de vorm tijdelijk bevroren, waardoor de open cel structuur ontstaat. Deze open cel garandeert een constante ventilatie. Hierna wordt de latex voor belast en verkrijgt het zijn soepelheid.
 6. Talalay Embrace
  Talalay embrace heeft vele voordelen die traagschuim ook heeft, maar wordt van talalay latex gemaakt. Dit materiaal ventileert namelijk goed , maar reageert sneller dan de synthetische traagschuim. Het materiaal staat wel bekend dat het snel op temperatuur is. Sommige mensen omschrijven dit als warm. Momenteel is dit niet veel meer in de handel te koop.
 7. TEMPUR SEALY
  Tempur Sealy is binnen 30 jaar uitgegroeid tot de grootste fabriek van onder andere matrassen en kussens. Kwalitatief steken zij met kop en schouders boven alle andere traagschuim fabrikanten uit. Tempur matrassen zijn nog steeds de enige matrassen die erkend worden door de NASA en gecertificeerd zijn door de Space Foundation. Tempur maakt alleen schuim voor hun eigen producten.  Alleen als de naam Tempur vermeld wordt op de matras en/of kussen, dan is het een echte Tempur. Dit materiaal verschilt echt ten opzichte van alle nagemaakte producten. Er bestaan vele soorten Tempur matrassen, van warm tot koel en van hard of stevig  tot heel zacht. Tempur heeft wel een open cel structuur en dus een goede ventilatie.
 8. Geltex:
  Het Geltex schuim wat Beka gebruikt is een exclusief schuim. Dit materiaal valt op door optimale ventilatie met een ideale drukverdeling. Correcte ondersteuning van het lichaam is het gevolg. Duurzame materialen worden gebruikt. Qua levensduur misschien wel het sterkste materiaal van nu.
 9. Cool gel of Pearl gel
  Vrij nieuwe schuimvariant met opvallende eigenschappen. Het materiaal lijkt op Geltex, maar is licht druk verlagend en licht vertragend. Reageert sneller dan Visco-elastisch schuim en heeft een zeer goede ventilatie. Door een gel aan het schuim toe te voegen ontstaat er een klimatiserende werking van het schuim. Hier geldt ook dat dat er verschillende kwaliteiten en varianten van cool gel zijn.
CONTACT
Indien u meer informatie wenst of een offerte wilt aanvragen kunt u contact met ons opnemen.
U bent van harte welkom in onze winkel.
Kanaaldijk 30  2741 PA Waddinxveen Zuid Holland 
Neem contact op
ADVIES NODIG?
Plan nu een afspraak in met een professionele verkoper. Kies voor:
 • Advies over slaapsystemen
 • Advies over kasten
 • Advies over matrassen
 • Advies over lease mogelijkheden
Maak een afspraak