Slaaptrucs en slaaptips

Advies

Hier volgen een aantal slaaptips en slaaptrucs voor u, die zeker van dienst kunnen zijn om sneller in een langdurige slaap te komen.

Koop een comfortabel bed

Lekker liggen op uw matras en kussen die goed bij U passen. Het matras en kussen die voelen alsof deze op maat voor u zijn gemaakt. Uw bed dient uw comfortabele thuisbasis te zijn waar u zich prettig en ontspannen voelt. Geen rugklachten, spierspanningen en drukpunten die uw nachtrust kunnen verstoren.

Waarom snoozen niet goed voor u is

Een paar minuten extra slaap voelen misschien aan als een cadeau, veel mensen zijn ook erg blij met de grote snooze-knop op de wekker. Eigenlijk is het helemaal niet zo gezond om te snoozen. Dit verstoort je natuurlijke ritme. Gemiddeld is de snooze tijd 9 minuten. In deze tijd heb je niet genoeg tijd om weer echt in slaap te vallen, waardoor je je na iedere “snooze” vermoeider zal gaan voelen. Ook is het irritant voor je bedpartner. De kans bestaat dan dat jullie beide chagrijnig opstaan en dit kan leiden tot ruzie later op de dag.

Bespreek uw slaapprobleem

Gaat het om een goede nachtrust van de partner, dan houden vrouwen meestal meer rekening met hun man dan omgekeerd. Terwijl zij zich verantwoordelijk voelt voor zijn nachtrust, blijft hij gerust ongevraagd langer lezen in bed of maakt haar wakker wanneer hij nog iets wil zeggen. Mannen snurken ook vaker dan vrouwen. Wijs uw partner op zijn of haar slaapverstorende gedrag. Bespreek binnen uw relatie hoe belangrijk goed slapen voor u is, zodat u samen tot een oplossing komt.

Neem een bad

Een tip van vroeger: een warm bad of douche voor het slapen gaan en u ontspant uw lichaam en geest.

Luister naar uw lichaam

Volg uw persoonlijk slaapritme. Bent u een ochtendmens ga dan op tijd naar bed. Een avondmens zal ’s morgens iets langer in bed kunnen blijven. Hebt u een korte nacht gehad, houdt dan ’s middags een siësta. Echter regelmatig één “slaapje tussendoor” houden dient u te vermijden.

Ontspan uw geest

Geniet van een ontspannend boek, tijdschrift of film voordat u gaat slapen. Dus geen spannende thrillers of inspannende computerspelletjes. Doe ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan. Dit kunt u leren.

Drank

Probeer alcohol, cafeïnehoudende en energiedranken direct voor het slapengaan te vermijden. Een borreltje of een glas wijn ontspant en werkt slaapverwekkend. Dit is in eerste instantie wel zo, maar alcohol onderdrukt wel de rem-slaap. Alcohol maakt de slaap daardoor onrustiger. Ook cafeïnehoudende en energiedranken zorgen er voor dat u moeilijker in slaap zult kunt komen, met name als u deze dranken vlak voor het slapen gaan nuttigt.

Vermijd een volle maag

Eet niet (te veel) voor het slapen gaan. U komt hierdoor moeilijker in slaap. Heeft u toch honger ’s avonds neem dan een lichte snack, of drink een glas water. Dit is ook beter voor de lijn.

Schaapjes tellen

Inderdaad kan schaapjes tellen tot een ontlasting van uw geest leiden. U vermijdt dan namelijk belastende gedachten, waardoor u makkelijker de slaap kunt vatten. Naast schaapjes tellen, kunt u ook aan prettige zaken denken. U bereikt hiermee hetzelfde effect.

Geen grote lichamelijke inspanning

Bouw de avond goed af voordat u gaat slapen. Dat betekent dat u niet om 10 uur ’s avonds nog een rondje gaat hardlopen of van fitness apparatuur gebruik gaat maken. Dat is een te grote inspanning zo vlak voor het slapen gaan.

Beweeg regelmatig

Fitness is een goede uitlaatklep om stress kwijt te raken en na het sporten slaap je beter. Maar het sporten moet minstens 3 uur voordat u gaat slapen plaatsvinden, anders kunt u door de adrenaline juist moeilijk in slaap komen.

Een donkere slaapkamer

Zorg voor voldoende duisternis in uw slaapkamer. Des te donkerder de slaapkamer, des te dieper kan er geslapen worden. Vooral als u veel achter de computer zit, is het erg belangrijk dat u uw ogen ’s avonds ontspant. Oogmaskertjes helpen daarbij trouwens ook.

Zorg voor een prettige slaapkamertemperatuur

Wat u de ideale temperatuur van uw slaapkamer vindt is natuurlijk heel persoonlijk. Belangrijk is wel dat de slaapkamer niet te warm is. Maar als u de kamertemperatuur als onprettig ervaart, dan heeft dat zeker invloed op de kwaliteit van uw slaap.

Voorkom storend (snurk) geluid

Plotselinge harde geluiden van buitenaf kunnen uw slaap behoorlijk verstoren. Bij regelmatig terugkerend storend geluid, waaronder snurken van uw partner, is het verstandig om bijvoorbeeld geluiddempende oordoppen te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is uw partner te bewegen aan het snurkprobleem serieus iets te gaan doen. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij “slaapproblemen”

Maak een slaapdrankje

Kruidenthee van kamille of rozenbottel is een voorbeeld van een kruidenthee met ontspannende werking. Ook een beker warme melk met honing kan helpen.

Vul de slaapkamer met lekkere geuren

In de aromatherapie worden op verschillende manieren etherische oliën (niet vette oliën gewonnen uit planten) gebruikt die een speciale werking op lichaam en geest hebben. Zo werken kamille en lavendel rustgevend en kalmerend.

Masseer uw voeten

Volgens oosterse theorieën zijn er duidelijk afgebakende zones op uw voetzolen die elk corresponderen met een bepaald orgaan. Daarom is een voetmassage niet alleen ontspannend, maar ook therapeutisch voor uw hele lichaam.

Verbeter uw ademhalingstechniek

Probeert u eens een ontspannende yogaoefening. Ga op uw rug in uw bed liggen, houdt uw ogen gesloten en leg uw handen zachtjes op uw buik. Adem in en voel hoe uw buik zich bij de uitademing weer samentrekt. Denk gerust aan de beweging van uw navel. U zult dan steeds dieper ademhalen en tot rust komen.

Homeopathie

Homeopathische snoepjes met kamille en valeriaan kan bij sommige mensen al een uitstekende werking hebben, zonder aan chemische slaappillen te moeten.

CONTACT
Indien u meer informatie wenst of een offerte wilt aanvragen kunt u contact met ons opnemen.
U bent van harte welkom in onze winkel.
Kanaaldijk 30  2741 PA Waddinxveen Zuid Holland 
Neem contact op
ADVIES NODIG?
Plan nu een afspraak in met een professionele verkoper. Kies voor:
  • Advies over slaapsystemen
  • Advies over kasten
  • Advies over matrassen
  • Advies over lease mogelijkheden
Maak een afspraak