Hardheid matras kiezen

Het kiezen van de juiste hardheid van uw nieuwe matras is iets wat heel lastig is. Er bestaat geen Europese wetgeving, regelgeving of afspraken over hoeveel druk een soepel matras of een hard matras heeft. De fabrikant bepaalt dus met het matras wat zij soepel of stevig noemen. Vaak wordt hier de benaming ‘soft’ en ‘firm’ voor gebruikt. Wat het beste voor u is hangt af van meerdere factoren. Eerst leggen we u iets uit over de mogelijkheden, zodat u een beter overzicht krijgt.

De hardheden van een matras: varierend van Hardheid 1 tot en met Hardheid 4

Een matras hardheid kan in veel gevallen gekozen worden. In de meeste gevallen kunt u kiezen tussen 1 tot 4 hardheden.

Matras hardheid 1

Indien u kunt kiezen uit matras hardheid 1, dan kan dit door 2 factoren komen. De matras is heel goedkoop, of is opgebouwd uit meerdere lagen traagschuim die zich door uw lichaamsdruk en lichaamstemperatuur aan uw lichaam aanpassen.

Matras hardheid 2

Dit komt het meeste voor. De meeste pocketvering matrassen worden verkocht in 2 hardheden, waarbij er verschillende manieren zijn om dit verschil in hardheid te creëren. Bij de luxere matrassen gebruiken ze bij de hardere variant een dikkere draad bij de pocketvering. Bij voordeligere matras types wordt er alleen een drukverdeler op de pocketvering gelijmd. Voorbeeld hiervan is het Velda Versus boxspring programma.

Matras hardheid 3

Meestal wordt dit genoemd: ‘soft/medium’ of ‘firm’. Meestal wordt de hardheid van de matras nu bepaalt door de draaddikte van de pocketvering. Hoe dikker de draad wordt, des te harder de vering en dus de matras.

Matras hardheid 4

Hierbij is de keuze uit: ‘soft/medium/firm’ of ‘Xfirm’. De matras hardheid wordt bepaald door de draaddikte van de pocketvering. Alleen bij de luxere bedden heeft u de keuze uit zoveel verschillende hardheden. Voorbeeld is bijvoorbeeld het Velda Physio boxspring programma.

Welke matras hardheid moet ik kiezen: Hard of zacht?

Klanten vragen wel eens: ik zoek een goed hard matras. Als ons lichaam vierkant zou zijn, dan zou een heel hard matras met een dun laagje schuim inderdaad voldoende zijn om op te liggen. Uw lichaam bestaat echter uit ronde lijnen. Waarom bestaan er dan nog (meestal wat oudere) artsen die aangeven dat een hard matras gezond is voor u? Graag leg ik dit voor u uit in onze winkel in Waddinxveen of via de telefoon (0182) 611 709.

Vroeger had men in Nederland vaak spiraalbodems onder de matras. Deze waren destijds van hoofdeind naar voeteneind gespannen. Dit zorgde voor een hangmat effect. Indien de matras soepeler werd, dan ging men steeds meer doorhangen. Vaak zorgde dit voor rugklachten. De huisarts adviseerde dan om een plank onder de matras te leggen en dit was daadwerkelijk een verbetering. Gelukkig is die tijd al lang voorbij.

Belangrijkste is dat de matras zich goed aan uw lichaam kan aanpassen. Als u erg licht bent, zullen de gebruikte materialen soepeler en elastischer moeten worden. U heeft anders niet voldoende gewicht om een vorm in de matras te drukken. In het geval van een hoger lichaamsgewicht, zal de matras harder moeten worden. Wel is belangrijk hoe de verdeling van het gewicht is. Spieren wegen ongeveer 20% meer dan vet, maar zit ook vaak op andere plaatsen. Indien u een afwijkende lichaamsvorm heeft kan het ook verstandig zijn om vooraf een afspraak te maken.

Het kiezen voor de juiste hardheid: wij adviseren op maat!

Graag adviseren wij u op maat in onze winkel in Waddinxveen. Deze is goed bereikbaar en u kunt er gratis parkeren.