Tempur_Lifestyle_mattress

Wat is een duurzaam matras?

Een milieuvriendelijk matras, is een matras dat een lange levensduur heeft. Het gaat lang mee, waardoor het milieu minder belast wordt met afvalstoffen. Maar een matras is pas echt duurzaam, als het ook op een verantwoorde manier geproduceerd en gerecycled kan worden. Wil je een duurzaam bed kopen? Dan zijn dit twee aspecten waar je op kunt letten.

Verbeter de wereld, begin bij je duurzame bed

Matrassen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen, worden over het algemeen gewoon weggedaan. Want wanneer er sprake is van een kuil door het liggen, is een matras gewoon op. Dat wegdoen klinkt toch iets simpeler dan het is: bij verbranding komen schadelijke gassen vrij. Iets waar we eigenlijk nooit zo bij stilstaan.

Gelukkig zijn er inmiddels hele goede ecologische bedden en matrassen te koop. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen en daardoor goed te recyclen. Met die wetenschap slaap je waarschijnlijk toch wat lekkerder op je nieuwe matras.

pocketvering matras velda p300 doorsnede 600x415

Wat maakt een matras duurzaam?

Een matras is duurzaam, als het op een duurzame manier gefabriceerd is. Dat kan op twee manieren:

  • Er worden natuurlijke materialen gebruikt. Wanneer een matras dan aan het eind van zijn levensduur is, wordt het verbrand zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Er worden materialen gebruikt die eindeloos gerecycled kunnen worden. De grondstoffen worden dan weer opnieuw gebruikt voor een matras van net zulke goede kwaliteit. Het oude matras draagt dan niet bij aan de afvalberg die al zo groot is, maar aan het leven van een nieuw matras.

Van welke materialen wordt een duurzaam matras gemaakt?

Een milieuvriendelijk bed heeft een matras dat bijvoorbeeld van natuurlatex gemaakt is. Dit is een soort rubber dat wordt gewonnen uit het sap van rubberbomen in Azië en Zuid-Amerika.

Een milieuvriendelijk matras dat 100% te recyclen is, heeft meestal als grondstof de polyester van gerecyclede petflessen. Hiervan worden zowel de bovenlaag als de hoes en de zakjes rond de veren gemaakt. De impact op het milieu blijft hierdoor enorm beperkt. 

Boxspring bed kopen? Kom langs in Waddinxveen, grootste assortiment!

Nadelen van een duurzaam matras

Het kopen van een duurzaam matras heeft eigenlijk maar één echt nadeel. En dat is de prijs. Die ligt over het algemeen een stukje hoger dan die van traditionele matrassen. Maar dat prijsverschil is natuurlijk relatief. Want dat duurdere, milieuvriendelijke matras, gaat wel veel langer mee dan het goedkope traditionele alternatief. Over de jaren bekeken is het dus nog niet zo’n slechte investering, want een duurzaam matras zal zeker 10 tot 15 jaar meegaan.

Boxspring Kopen? Wij hebben elk bekend merk Boxsprings

Wat kost een duurzaam matras?

Een matras van natuurlatex is echt een stuk duurder dan het gemiddelde matras. Je betaalt voor het mooie natuurproduct en voor de verantwoorde manier waarop het matras geproduceerd wordt. Een duurzaam matras van natuurlatex kost al gauw ruim duizend euro meer dan een traditioneel matras van polyether.

Een circulair matras is dan een veel betaalbaarder, maar toch heel duurzame optie. Doordat de grondstoffen allemaal opnieuw gebruikt kunnen worden en er lokaal geproduceerd kan worden, blijven de kosten een flink stuk lager.

Als een duurzaam matras aanschaffen toch buiten je bereik lijkt te liggen, kunt je ook kiezen voor het leasen van een matras. 

Meer info leasen
Beka collectie matrassen Geltex Escape

Het duurzaamste matras ter wereld: de Simmons Generation

De Generation-matras is het meest duurzame matras wat wij hebben kunnen vinden, welke ook nog eens een fantastisch ligcomfort biedt. Dit komt dankzij de natuurlijke afdeklagen van gerecycled katoen en gerecycled linnen. De afdeklaag van de veren wordt gemaakt van de pet flessen die uit de oceaan gehaald worden. Dit heeft een volledig open celstructuur voor optimale ventilatie. Dit ecologisch ontworpen product wordt gemaakt in Frankrijk. Door deze innovatie zetten wij en Simmons zich in voor het behoud van het milieu en uw welzijn. Van duurzame inkoop tot ecologisch ontwerp en recycling, het hele productieproces is volledig opnieuw ontworpen om een uniek product in de bedden industrie te bieden.

Bekijk Simmons Generation matras
Simmons matras Recycle generation recycling
CONTACT
Indien u meer informatie wenst of een offerte wilt aanvragen kunt u contact met ons opnemen.
U bent van harte welkom in onze winkel.
Kanaaldijk 30  2741 PA Waddinxveen Zuid Holland 
Neem contact op
ADVIES NODIG?
Plan nu een afspraak in met een professionele verkoper. Kies voor:
  • Advies over slaapsystemen
  • Advies over kasten
  • Advies over matrassen
  • Advies over lease mogelijkheden
Maak een afspraak